Turvallisuus

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
H-Turvallisuus.JPG

Veneilyturvallisuusosaaminen ja sen kehittäminen on monelle veneilyharrastajalle tärkeä osa harrastusta. Kaikkien vesillä liikkujien tulisi hallita turvallisen veneilyn perustaidot, jotta ei kukaan ei turhaan vaarantaisi omaa tai muiden veneilijöiden turvallisuutta. Vaikka et itse joutuisikaan koskaan pulaan, satut luultavasti joskus paikalle kun joku muu tarvitsee apua merellä.


H-vene ei turvallisuusmielessä juurikaan poikkea muista pienistä purjeveneistä. Tilastojenkin valossa purjehtiminen on hyvin turvallinen vesilläliikkumismuoto. Vuosittain Suomessa hukkuu noin 150-200 henkilöä, joista noin 50 vesiliikenteessä. Purjehtijan hukkuminen Suomessa on kuitenkin äärimmäisen harvinaista, esimerkiksi vuonna 2005 Suomen Meripelastusseura avusti 885 huvialusta, joista 116 oli purjealuksia.


Vanha sanonta kuuluu, "opi muiden virheistä sillä et ehdi tehdä niitä kaikkia itse". Hyvää oppimateriaalia ovat kansalaisopistojen laivurikurssien oppimateriaalin lisäksi erilaiset onnettomuustutkintaraportit ja esimerkiksi tämä COB Final Report vuodelta 2006 (englanniksi). Hyviä käytännön neuvoja tarjoaa myös TraFin Hätätilanteessa-ohjeet.


Turvallisuus tulee myös ergonomiasta eli mukavuudesta. Esimerkiksi omaa veneen käyttöä helpottava kannen helojen järjestäminen, veneen varustelu tarpeisiin sopivaksi, oikeat vaatteet oikeaan säähän, hyvät aurinkolasit ja käytännölliset turvavarusteet parantavat turvallisuutta. Hyvä ergonomia ei häiritse muuta toimintaa, säästää voimia ja antaa aikaa keskittyä olennaiseen.


Koko miehistö tekemään ja oppimaan

Varma tapa parantaa omaa ja muiden turvallisuutta on pitää huolta koko miehistön osaamisesta. Voit toki ottaa veneeseen mukaan kokemattomia vieraita, mutta tarjoa heillekin mahdollisuus opetella veneilytaitoja. Taitava veneilijä hallitsee veneensä niin hyvin, että hänellä on aikaa opettaa myös muita veneessä olijoita, ja antaa heille mahdollisuuden oppia tekemällä.

Jos purjehdit yleensä samalla miehistöllä perheen tai kavereiden kanssa, pidä huolta siitä, että kaikki osallistuvat tasapuolisesti tehtäviin. Kun kaikki osaavat tehdä kaikki tehtävät, ongelmatilanteista on helpompi selvitä ja veneilystä tulee kaikille mielekäs harrastus. H-vene on niin pieni vene, että lapsetkin voivat tehdä veneessä useimmat asiat. Riittävän opetuksen saanut 15-vuotias selviää itsenäisesti purjehtimisesta siinä missä aikuinenkin. Kouluikäinen lapsi oppii varmasti ohjaamaan venettä, säätämään purjeita ja osallistumaan useimpiin huoltotöihin, kunhan hänelle vain annetaan siihen mahdollisuus. Äläkä vain tee sitä virhettä, että kahvihampaan kirveltäessä komentaisit puolisosi keittämään kahvia. Paljon sopuisampaa kyseisessä tilanteessa on mennä itse keittämään kahvit ja antaa puolison nauttia merituulesta ja vauhdin hurmasta spinakkerin skuutteja trimmatessa.

Kokeneemmallekin kipparille tekee välillä hyvää harjoitella veneen hallintaa tekemättä itse mitään. Kun ohjaat veneen laituriin vain antamalla neuvoja kokemattomalle perämiehelle, huomaat veneenkäsittelystä monia asioita, joihin itse tekemällä ei tule kiinnitettyä huomiota. Useamman henkilön veneessä tulisi myös jatkuvasti olla tietoinen veneen sijainnista kartalla.


Mies-yli-laidan

Jokaisessa veneessä tulisi säännöllisesti harjoitella toimintaa mies-yli-laidan -tilanteessa. Yksinkertaisimmillaan harjoittelu voi olla esim. yllättäen mereen heitetyn fendarin hakemista. Myös oikean ihmisen nostamista kannataa harjoitella helpoissa olosuhteissa. Koska h-veneessä ei ole kaiteita, on veteen helppo pudota. Vastaavasti takaisin veneeseen kiipeäminen on myös hieman helpompaa kun isommissa veneissä. Hyväkuntoinen aikuinen kykenee pienen harjoittelun jälkeen kiipeämään h-veneeseen uimavarustuksessa ilman apua, mutta märissä vaatteissa kiipeäminen tuskin onnistuu. Jotta mies-yli-laidan -tilanteesta on mahdollista selviytyä, pitää veneeseen jääneiden kyetä ohjaamaan vene hallitusti pudonneen luo, ja vielä auttamaan pudonnut takaisin veneeseen. Yksi ehdotus toimintaohjeiksi mies-yli-laidan -tilanteessa:

1. Huuda kaikki veneessä olijat kannelle, heitä mereen pelastusrenkaat ja muuta kelluvaa, joka myös auttaa uhrin näkymisessä. Pysäytä vene kääntämällä keula vastatuuleen. Yhden henkilön pitää jatkuvasti tähystää vedessäolijaa, jotta hän ei katoa näköpiiristä.

2. Hälytä apua (jos keli on helppo ja veneessä olijat kokeneita, ehkä ette tarvitse apua), merkitse putoamispaikka kartalle.

3. Käynnistä kone ja laske purjeet / tai lähesty uhria purjeilla (kovassa tuulessa / aallokossa moottorilla eteneminen ei välttämättä onnistu). Helpointa on ehkä lähestyä uhria mahdollisimman suoraan vastatuuleen.

4. Yritä saada ote uhrista ja esimerkiksi köysilenkki kainaloiden alta. Uhrin nostamisessa voi yrittää käyttää apuna mahdollisia uimaportaita. Muuten nostaminen lienee helpointa veneen sivulta sitloodan kohdalta. Isommissa veneissä uhri voidaan nostaa esim. isopurjeen fallin avulla tai irrottamalla isopurjeen skuutti kannesta ja käyttämällä puomia ja skuuttitaljaa "nosturina". Fallin tai puomin käytöstä noston apuna h-veneessä ei kirjoittajalla ole kokemusta.


Turvavaljaiden ja turvaköyden käyttö

Vähänkin kovemmassa kelissä tulisi H-veneessä käyttää turvavaljaita. Kalliimmissa pelastusliiveissä on metallinen lenkki turvaköyden kiinnittämistä varten vakiona, muuten joudut käyttämään pelastusliivien päälle puettavia erillisiä valjaita.

Tavallisissa veneily/pelastusliiveissä olevat remmit ja lenkit eivät kestä turvaköyden kiinnittämistä.

Jos purjehdit yksinäsi, tulisi turvaköyden olla niin lyhyt, että et pääse putoamaan veteen. Jos veneessä on useampi henkilö, turvaköyden tärkein tehtävä on pitää veteen pudonnut veneen vierellä, josta uhri voidaan nostaa takaisin veneeseen.

Ruuanlaiton riskit

Luultavasti suurin tapaturmariski veneellä liittyy ruualaittoon ja palovammoihin. Kattilallinen kiehuvaa vettä keinuvassa veneessä on aina todellinen turvallisuusriski. H-veneellä retkeillessä kannattaakin yleensä välttää ruuan valmistamista purjehduksen aikana, ja sen sijaan termospullo kannattaa täyttää jo ennen merelle lähtöä. Tyynessä kelissä ruokaa voi useimmilla keittimillä tehdä veneen liikkuessakin, mutta ohiajavien veneiden aaltoihin on tällöinkin varauduttava. Keittimien polttoaineiden käsittelyä keinuvassa veneessä on myös syytä välttää.


Artikkeleita

Linkkejä

  • COB Final Report, mies-yli-laidan-toimenpidetutkimus vuodelta 2006 (englanniksi)


Keskustelua

Turvallisuutta käsitellään myös seuraavissa hFoorumin keskusteluissa: