Pelastusrengas

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

H-Rengas1.JPG

Kannen vahvike näkyy knaapin muttereineen keskellä. Edessä hekin taljan kiinnityslenkit.
Vahvikkeeseen porataan ruuveja pienemmät reiät jotka täytetään sopivalla liimamassalla ennen ruuvien ruuvaamista.
Kiinnikkeinä käytettävät osat. Alemmat kiinnitetään runkoon ja ylempi ruuvataan pelastusrenkaan telineen kera alempiin riittävän korokkeen aikaansaamiseksi.
Alemmat korokkeet kiinnitettynä runkoon.
Telinettä varten koverrettu kiinnityspala.
Teline paikallaan. Vaneripalat on hyvä maalata myös suojaavalla maalilla mahdollisen homehtumisen välttämiseksi.
"Pelastusrengas varusteineen" eli Veneen rekisterinumero, heijastimet, pilli, laahusankkuri ja valo. Kuvan välkkyvä led-valo on aikaisempia käytännöllisempi ja pienempi.


Pelastusrengas varusteineen kuuluu katsastusvarusteisiin ja sen tarkoitus on auttaa veneestä pudonnutta pysymään pinnalla kunnes hänet päästään pelastamaan veneeseen.


Varusteet

3-luokan varusteisiin kuuluu pelastusrenkaan lisäksi sen heijastimet (renkaan reunoilla), pilli äänimerkin antamiseksi, valolaite jotta pudonnut löytää renkaan pimeässä ja kankainen laahusankkuri joka estää pelastusrengasta karkaamasta ulottumattomiin tuulisella säällä. Lisäksi veneessä tulisi olla heittoliina jolla voi heittää narun pudonneelle ellei hänen viereensä syystä tai toisesta veneellä pääse.


Asentaminen

Kuten edellä todettu, useimmat pelastusrengassetit ovat tarkoitettu kaiteisiin. H-veneessä kaiteiden puute tekee asentamisen hankalaksi ja toisinaan nähty perävanttiin kiinnityskään ei onnistu, ellei takana ole kahta vaijeria. Pulmaan löytyy kuitenkin ratkaisuja ja tässä on esitetty oman veneeni asennus.


Pelastusrenkaan tulee katsastusmääräysten mukaan olla pinnamiehen välittömässä läheisyydessä ja käyttövalmiina. H-veneen perälaatikon katosta löysin renkaalle sopivan paikan, johon pääsee käsiksi luukku avaamalla. Omassa veneessäni perävantin eli -haruksen eli hekin kiristystaljat oli kiinnitetty sopivasti kanteen siten, että hevosenkengän mallinen rengas sopii taljojen ympärille telineineen.


Etsin sopivaa rengasta hyvän tovin kunnes löysin veneeseeni sopivan edullisen ratkaisun Nautikulmasta. Heidän renkaan kaidekiinnitys mahdollistaa kiinnityksen myös ruuveilla sopivaan vaneripalaan, joka kiinnitetään vastaavasti peräkannen alapintaan vahvikkeen kohdalle sopivalle etäisyydelle luukusta. Veneeni perälaatikossa on myös raskas ankkuri, jonka nostamiselle luukusta piti jättää tilaa.


Oheinen kuvasarja näyttää kiinnittämisen vaiheet. Muista käyttää rst-ruuveja, sillä perälaatikko kerää nopeasti ruostuttavaa kosteutta.


Toiminta

Niinkutsuttua Mies yli laidan-tilannetta tulee harjoitella siinä määrin, että se varmasti sujuu tilanteen vaatiessa. Etenkin veneen kääntäminen pudonneen vierelle on käytännössä hankalampaa kuin luulisi ja sitä tulisi harjoitella esimerkiksi fendaria pudottamalla ja etenkin niin, että muut kuin kippari osaavat suoriutua ohjaamisesta siten, että tipahtanut kipparikin saadaan takaisin kyytiin.

Karkeasti tilanteen tullessa eteen tulee toimia seuraavasti:

  • Huudetaan "mies yli laidan", jolloin mahdollisuuksien mukaan toinen veneessä olijoista alkaa seurata katseellaan pudonnutta ja ottaa pelastusrenkaan esille. Rengas heitetään mahdollisimman lähelle pudonnutta. Tavallisimmat valolaitteet syttyvät kääntyessään pystyasentoon vedessä. Valolaitetta ei kuitenkaan ole katsastusvarusteissa määritelty, joten mikäli valo ei syty automaattisesti, se tulee sytyttää ennen heittämistä!
  • Mikäli mahdollista, merkitään putoamispaikka gps:n MOB-napilla, että veneellä löydetään takaisin putoamispaikkaan.
  • Venettä ohjaava henkilö aloittaa välittömästi käännöksen siten, että vene ohjataan myötätuulen kautta takaisin pudonneen luo. Käännöksessä tulee siis jiippi, mutta vauhti saadaan näin tippumaan itsestään veneen kääntyessä vastatuuleen ja pudonneen luo. Lähelle tultaessa purjeista otetaan veto pois ja tarpeen vaatiessa purjeet pudotetaan ja käynnistetään moottori.
  • Pudonnut pyritään paikantamaan olosuhteiden mukaan tähystämällä tai valonheittimellä ja hänelle heitetään heittoliina. Onnellisessa tapauksessa pudonnut vedetään köydellä veneen luo ja autetaan kiipeämään takaisin tikkaita pitkin.
  • Mikäli pudonnut on vajonnut, täytyy soittaa välittömästi meripelastuksen numeroon 02041000, joka täytyy olla tallennettuna selvästi matkapuhelimeen paniikkitilanteita varten. Hätäkutsussa ilmoitetaan tilanne ja sijainti kartalta ja mikäli mahdollista, gps-koordinaateilla. Sen jälkeen tehdään kaikki voitava mikä on turvallisesti mahdollista pudonneen löytämiseksi. On siis ehdottomasti muistettava, että auttajilla tulee aina olla elämänlanka kiinni ja/tai pelastusliivi puettuna!!


Lisää ohjeita vastaavista tilanteista löytyy mm. englanninkielisestä COB Final Reportista, jossa on tutkittu erilaisia pelastustilanteita ja -varusteita.


Artikkeleita


Linkkejä


Keskustelua

Pelastustoimia on sivuttu myös seuraavissa hFoorumin keskusteluissa: