Kilpaileminen

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
H-Kilpaileminen.JPG

Yleistä

Kilpaileminen purjeveneillä voi olla joko satunnaista kisailua kavereiden tai muiden veneilijöiden kanssa tai organisoidumpaa kilpailua joko seurojen säännöllisissä viikkokilpailuissa tai ranking-tasolla. Kaikkia näitä kuitenkin yhdistää tilaisuus oppia veneen purjehdustaitoja suhteessa muihin veneisiin. Toinen purjehdustaitoja parantava seikka kilpailuissa on tietty yhteisöllisyys, kilpailujen jälkeen voi hyvin kysyä neuvoja omien taitojen kehittämiseksi muilta kilpailua harrastavilta.

Ilta- ja viikkokilpailut

Helppo tapa aloittaa kilpaileminen on osallistua jonkin seuran järjestämiin "iltakisoihin". Iltakisoissa on yleensä mukana useita eri venetyyppejä, ja tuloslaskennassa käytetään LYS-järjestelmää. "Iltakisoihin" osallistuminen on yleensä maksutonta, mutta jonkinlainen ilmoittautumiskäytäntö kisoissa yleensä on. Eri venetyypeille määriteltyjen LYS-lukujen avulla venetyyppien välisiä eroja tasataan, ja erityyppiset veneet voivat kilpailla tasaväkisesti keskenään.

Iltakisoihin ja muihin leikkimielisiin kisoihin osallistuminen on mielekästä siinä vaiheessa, kun veneenkäsittelyn perustaidot ovat hallinnassa. Aktiivinen ja innokas miehistö oppii varmasti yhdessä kesässä riittävät taidot leikkimieliseen kisailuun. H-veneen miehistön koko on kilpailuissa 2-4 henkilöä, käytännössä 3 henkilöä lienee paras määrä useimmissa olosuhteissa.

Monet seurat järjestävät myös ns. yksityyppikilpailuja, joissa samassa luokassa purjehtii vain samantyyppisiä veneitä. Tällöin LYS- tai muitakaan tasoituskertoimia ei tarvita.

H-veneelle sopivia kilpailuja on kerätty tänne. Linkkejä-sivulta löydät linkkejä erilaisten kilpailujen kotisivuille.


Kilpailuun osallistuminen

Voidaksesi osallistua kilpailuihin, tulee sinun kilpailusta riippuen huolehtia seuraavista asioista:

  • Veneen pitää olla katsastettu (yleensä katsastusluokka 3 tai 4) ja merkitty seurasi alusrekisteriin
  • Ainakin veneen kipparin tulee kuulua pursiseuraan
  • Yksityyppikisoissa veneen tulee olla luokkasääntöjen mukainen (iltakisoissa tms. leikkimielisemmissä kisoissa yksityiskohdista ei olla kovin tarkkoja)
  • Osallistuminen SM- ym. kilpailuihin edellyttää lisäksi Suomen H-veneliiton jäsenyyttä


Jotta kilpaileminen olisi mielekästä ja turvallista, olisi hyvä osata ainakin tärkeimmät kilpapurjehduksen säännöt (erityisesti väistämissäännöt).

Selvitä myös omasta vakuutusyhtiöstäsi, miten vakuutuksesi korvaavat mahdolliset veneelle, miehistölle tai muille veneille/miehistöille aiheutuvat vahingot. Suomen purjehtijaliiton jäsenenä sinulla on liiton puolesta vakuutus.


H-vene yksityyppiluokka

H-Kilpaileminen2.JPG

H-veneitä löytyy Suomesta huomattava määrä. Merkittäväksi asian tekee se, että kaikki veneet ovat rakennettu lähtökohtaisesti tiukan yksityyppiluokkasäännön mukaan. H-veneellä on Suomen mittakaavassa potentiaalia saada aikaan merkittävän suuria yksityyppilähtöjä.

2000-luvulla, jolloin uusia venemalleja ja tyyppejä ilmestyy jatkuvasti kiihtyvään tahtiin, ei vastaavan yhtä laajan yksityyppiluokkan muodostuminen ole todennäköistä. Nykyaikana Suomessa on hyvä saavutus, jos samaa venetyyppiä edustavia veneitä on edes 10 kpl. H-veneen suuri valmistusmäärä erityisesti Suomessa mahdollistaa parhaimmillaan jopa usean sadan veneen yksityyppilähdöt.

Kaikki H-veneet aina 60-luvun lopulta aina uusimpiin malleihin ansaitsevat arvostusta ja erityisesti tarkkaa ja arvoa säilyttävää huolenpitoa. H-veneen aktiivinen yksityyppiluokkatoiminta on suomalaisen purjehdusharrastuksen kannalta kunnia-asia.


Artikkeleita


Keskustelua

Kilpailemista on käsitelty myös seuraavissa hFoorumin keskusteluissa: