H-vene

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
FIN-555 ylhaalta.jpg

H-vene (engl. an h-boat, ruots. en h-båt, tansk. en h-båd, saks. das H-boot) on sekä retkeilyyn että kilpapurjehdukseen soveltuva nk. racer-cruiser-venetyyppi. H-vene on ISAF-yksityyppiluokka, eli kaikki veneet on rakennettu luokkasääntöjen mukaan ja ovat siten keskenään hyvin samanlaisia mikä takaa korkealuokkaisen kilpailukokemuksen ja tasaisen laadun venettä ostettaessa. Se on Suomen ja Euroopan yleisin ja koko Maailman toiseksi yleisin yksityyppiköliveneluokka jota on valmistettu jo yli 5000 kappaletta.


 • Suunnittelija Hans Groop (suunnitteluvuodet 1965-1967)
 • Pituus 8,28m
 • Vesilinjan pituus 6,30m
 • Leveys 2,18m
 • Syväys 1,30m
  • Märkäpinta-ala 11,93m2
 • Minimipaino 1450kg
  • Kölipaino 725kg
 • Maston korkeus 10,4m
 • Purjepinta-ala (std) 24,45m2
 • LYS-tasoitus 1,07 (2019), ilman spinaakkeria 1,04.


H-veneen piirustukset Kansainvälisen H-veneliiton sivuilla ja tarkemmat kuvat yksityiskohtineen Ruotsin H-veneliiton sivuilla.

(Lähteet Vene 4/92, h-boat.se ja h-boat-class.org)


H-veneen miehistön koko kilpailuissa on 2-4 henkilöä (käytännössä yleensä 3 henkilöä). Vene soveltuu myös yksin purjehdittavaksi (yksinkertainen takila ja purjehdusvarustus, suhteellisen suuntavakaa). Veneessä mahtuu yöpymään 4 aikuista, mutta käytännössä pidemmät reissut veneellä tehdään yleensä hieman pienemmällä miehistöllä.

H-vene sopii mainiosti aloittelevalle purjehtijalla, ja hyvin monille vene onkin ensimmäinen oma purjevene. H on myös kilpaluokkana erittäin korkeatasoinen.

Kisakäytössä olevat h-veneet on varusteltu varsin niukasti, mutta retkikäytössä veneen varusteisiin kuuluu tyypillisesti mm. perämoottori, keitin, lämmitin, kemiallinen vessa, sisätilojen valaistus ja muuta retkivarustusta.

H-vene yksityyppiluokkana

H-MM08.jpg

Vuonna 1977 H-vene sai kansainvälisen hyväksynnän yksityyppikilpaluokkana mikä on osaltaan mahdollistanut venetyypin kasvun merkittäväksi veneluokaksi Euroopassa. Nykyään H-venellä on oman Kansainvälinen luokkaliittonsa lisäksi kansalliset luokkaliitot Hollannissa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja Tanskassa joiden lisäksi erilaisia yhteisöjä löytyy ainakin Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista. Suomen ulkopuolella H-veneitä valmistetaan edelleen myös Itävallassa ja Saksassa.


H-veneitä löytyy Suomesta huomattava määrä. Merkittäväksi asian tekee se, että kaikki veneet ovat rakennettu lähtökohtaisesti tiukan yksityyppiluokkasäännön mukaan. H-veneellä on Suomen mittakaavassa potentiaalia saada aikaan merkittävän suuria yksityyppilähtöjä kilpailuissa.


2000-luvulla, jolloin uusia venemalleja ja tyyppejä ilmestyy jatkuvasti kiihtyvään tahtiin, ei vastaavan yhtä laajan yksityyppiluokan muodostuminen ole todennäköistä. Nykyaikana Suomessa on hyvä saavutus, jos samaa venetyyppiä edustavia veneitä on edes 10 kpl. H-veneen suuri valmistusmäärä erityisesti Suomessa mahdollistaa parhaimmillaan jopa usean sadan veneen yksityyppilähdöt.


Kaikki H-veneet 60-luvun lopulta aina uusimpiin malleihin ansaitsevat arvostusta ja erityisesti tarkkaa ja arvoa säilyttävää huolenpitoa. H-veneen aktiivinen yksityyppiluokkatoiminta on suomalaisen purjehdusharrastuksen kannalta kunnia-asia.


Osoituksena H-veneen arvostuksesta myös muiden suomalaisten purjehtijoiden keskuudessa voidaan pitää sen valintaa suomalaiseksi klassikkoveneeksi Venelehden lukijaäänestyksessä vuonna 2008. Lisäksi Suomen Purjehtijaliitto palkitsi H-veneliiton Vuoden 2008 Luokkaliitoksi osoituksena aktiivisesta ja tuloksellisesta toiminnasta.

Artikkeleita


Linkkejä