Ostajan opas

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Yleistä

H-Osto1.JPG

Vuosittain kymmenet h-veneet vaihtavat omistajaa Suomessa. Veneitä on myynnissä eri puolilla Suomea, joten h-veneen ostoa harkitseva pääsee helposti tutustumaan veneisiin. H-veneitä on toki myynnissä suomen ulkopuolellakin, mutta ainakin retkiveneen ostajalle Suomestakin löytyy varmasti tarpeeksi tarjontaa. Suurin osa veneistä sijoittuu hintaluokkaan 5000-10000 euroa. (Hinta-arviot noin vuodelta 2008...) Alle 5000 eurolla saa vanhemman ja huonommin varustellun, mutta varmasti vielä purjehduskelpoisen veneen. Yli 10000 euron veneitä ostetaan lähinnä kilpailukäyttöön.

Virolainen Saare Yachts veistämö on aikeissa ryhtyä valmistamaan H-venettä hankittuaan muotit Itävallasta, joten venettä saanee piakkoin myös uutena reilun 60 000 euron hintaan. Ennakkopuffi, kuvia Yacht.de julkaisusta.


Kun olet ostamassa h-venettä ja mahdollisesti ensimmäistä venettäsi, käy tutustumassa useampaan veneeseen ennen ostopäätöstä. Jos et ole vielä aivan varma venetyypistä, tutustu myös muihin yleisimpiin venetyyppeihin. Tietoja muista aloittelijoille sopivista veneistä löydät artikkelista aloittelijan veneet.


Tällä sivulla on kerrottu joitakin asioita, joihin h-veneen ostajan kannattaa kiinnittää huomioita. Sivun loppuosassa oleva tarkistuslista on esimerkki listasta, jollaisen vot täyttää jokaisesta veneestä johon olet tutustunut. Venenetin venekauppa-sivuilta löydät myös hyviä ohjeita kaupantekoon.


Myynnissä olevia h-veneitä löydät uusina ja käytettyinä hLinkit -sivulta sekä hFoorumin Myydään-osasta.


 • Purjehtijaliiton katsastussääntöjen katsastuslista on hyvä kaveri venenäyttöön. Siihen kannattaa ainakin tutustua, mikäli ei ole varma mihin kaikkeen on syytä kiinnittää huomiota. H-veneet katsastetaan yleisesti merialueella 3-luokkaan, mutta esim. järvillä myös 4-luokkaan.


 • Veneen yleisilme kertoo paljon. Älä osta venettä joka on homeessa ja jonka varusteet ovat rikki ja hukassa.


 • Muista luokkasääntö. H-vene on vahva yksityyppiluokka ja jo pelkästään jälleenmyyntiarvon vuoksi on hyvä tarkistaa, että veneeseen ei ole tehty luokkasäännön vastaisia muutoksia.


 • Ryömi ja tarkista kaikki mahdolliset luukut ja kolot läpi. Kokeile heiluttamalla kaikki mahdolliset kiinnitykset. Työnnä kätesi kaikkiin pimeisiin koloihin, missään ei pitäisi olla märkää tai hometta.


 • Vaikka h-vene on yksityyppivene, on eri vuosimallien ja valmistajien veneiden välillä jonkin verran eroja. Lue muutoksista Historia -artikkelista.


 • Parasta olisi että voisit tutkia venettä ennen ostopäätöstä sekä veneen ollessa maissa että purjehduskunnossa. Koepurjehduksella näet purjeiden kunnon, pääset kokeilemaan moottoria sekä voit tehdä havaintoja kansiheloituksen toimivuudesta.


Käytettyä venettä ostaessa on hyvä muistaa, että jonkin asteiset korjaustyöt ovat lähes väistämättömät. Tällä sivulla kerrottuja seikkoja kannattaa arvioida niiden korjaamisen vaikeuden perusteella ja siihen liittyvien kustannusten kautta. Mikäli muuten passeli vene on jossain määrin pikkuvikainen, kannattaa harkita millä vaivalla siitä saa itselleen kelvollisen veneen sen sijaan, että etsii täydellisessä kunnossa olevaa ja arvatenkin hyvin hinnakasta käytettyä venettä.

Tarkista kannelta

H-Osto2.JPG
 • Kannen yleiskunto ja karhennuksen kunto. Kannen tulee olla karhennettu liukkauden estämiseksi. Vanhemmissa veneissä karhennus on usein kulunut lähes sileäksi. Karhennuksen voi toki uusia, mutta alkuperäisen veroista karhennusta on vaikea saada aikaan. Tarkista onko kannessa paikkaamattomia reikiä. Kansi on osittain sandwich-rakenteinen, ja väliaineeseen päässyt kosteus mädännyttää sen. Reikiä ja kolhuja voi syntyä ainakin keulakannelle, jos spinaakkeripuomi pääsee putoamaan kannelle.


 • Kannen rakenteet. Etenkin keulassa ja istuinlaatikon etuosassa kansi saattaa narskahdella niiden päälle astuessa. Vanhoissa veneissä tämä on luonnollista eikä edes kovin vaarallista mikäli narskuva alue ei ole kovin suuri. Kannella seisominen vaatii rakenteelta kohtisuoraa lujuutta, ja näillä osin kansi on sandwich-rakennetta, ts. kahden lasikuitupinnan väliin on laminoitu jäykistävää täyteainetta. Vuosien askelten tömähtely saa kuitenkin rakenteen osien liimaukset irtoamaan hiljalleen toisistaan eli delaminoitumaan. Kaikeksi onneksi H-veneissä täyteaine on polyuretaanitäytettä monen nykyveneen balsatäytteen sijaan eikä muutu mullaksi kosteudesta etenkään, jos kannen pinta ei ole rikki. Kansi on siten huollettavissa näiltä osin kuntoon vaikka itse.


 • Maston jalka. Mikäli venettä on käytetty huolimattomasti, on vantit usein jätetty liian löysälle ja aallokossa masto on päässyt pomppimaan pystysuunnassa. Tästä johtuen laminaatti saattaa olla rikkoutunut ja maston metallisen jalan ympärillä hytin katto on pehmeä ja antaa vantteja kiristäessä. Pehmenemisen voi havaita aluetta koputellessa, terveen lujitemuovin kopautus on selkeä pinkeä kopsahdus kun taas huonokuntoisen pinnan kopautus on vaimeampi. Huonossa tapauksessa mastoa ei saa enää kireälle lainkaan ja purjehdus kovemmassa tuulessa tulee vaaralliseksi. Pehmenneen mastonjalan uudelleen laminointi maksaa jopa 1000€ alan liikkeessä joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. • Perän säilytystilojen kunto ja peräsimen sekä takastaagin kunto. Jos perän säilytystilat ovat homeessa, ei veneestä ole kenties muutenkaan pidetty erityisen hyvää huolta. Tarkista peräboksista peräsimen läpiviennin kunto, laminaatissa ei saa olla halkeamia, eikä läpivienti saa vuotaa vettä. Takastaagin säätömekanismeja on monenlaisia, mutta joka tapauksessa plokien ym. kiinnikkeiden tulee olla tukevasti kiinni rungossa eivätkä ne saa olla ruosteessa.


 • Perämoottoriteline ja sen kiinnitys. Kokeile nostaa ja laskea moottori, ja muista että moottorin noston ja laskun pitää onnistua silloinkin vene heiluu aallokossa ja on kallistunut. Moottoritelineen tulee olla tukevasti kiinni rungossa ja moottorin tukevasti kiinni telineessä. Moottorin tulee olla pitkärikinen ja asennettu riittävän alas jotta potkuri pysyy vedessä myös silloin kun aallokko keinuttaa venettä.


 • Vinssien täytyy olla tukevasti kiinni kannessa. Eräässä veneessä löysästi kiinnitetyt vinssit olivat heiluessaan suurentaneet kiinnityspulttiensa reiät kannessa, jonka seurauksen kansi vuosi vettä ja sisustusvaneerit olivat melkeinpä maatuneet mullaksi. Kokeile myös vinssien toiminta. Kun pyörität vinssin rumpua, vinssin kampi ei saa pyöriä. Ja vinssin rummun tulee luonnollisesti pyöriä vain toiseen suuntaan.


 • Peräsimen laakerointi. Peräsinakselissa ei kuulu olla sivusuuntaista tai pystysuuntaista "klappia" eli tyhjää liikettä. Voit tarkistaa joko ottamalla kiinni Pinnan juuresta ja heiluttamalla eri suuntiin, tai veneen ollessa ylhäällä heiluttamalla peräsintä eri suuntiin.


 • Plokien kunto. Veneen hinnasta suuri osa muodostuu kansiheloituksesta. Huonoilla heloilla ei tee (ainakaan kisakäytössä) mitään ja ne joutuu väkisinkin uusimaan. Mitä enemmän merkkiploja (esim. Harken, Barton yms.) sitä parempi. Laadukkaa uudet plokit maksavat koosta ja tyypistä riippuen noin 20-50€ /kpl. Esimerkiksi kokonaan puuttuvat spinaakkeriplokit voivat siten maksaa esim:
  • Skuuttiplokit 4 * 50€
  • Barberhauler-plokit 4 * 40€


 • Knaapit ja köysilukot. Laadukkaat rapuknaapit ovat h-veneissä ehdottomasti parhaita. Köyden saa niihin kiinni nopeasti ja köyden saa irti myös silloin kun siinä on vetoa. Knaapien uusiminen on myös suhteellisen arvokasta (n. 20-50€ /kpl). Kiinnitysköysiä verten tulisi olla (retkeilykäytössä) 3-4 riittävän isoa tukevasti kiinnitettyä knaapia (kaksi perässä laidoilla on hyvä ja yksi tai kaksi keulassa).


 • Levankikiskon tyyppi ja kunto. Levangin paikkaa tulisi pystyä säätämään säätököyden avulla. Jos levankia säädetään jonkinlaisten mekaanisten lukitusten avulla, ei sitä pysty säätämään silloin kun purjeessa on vetoa. Levankikiskon tulee olla tukevasti kiinnitetty ja muutenkin todella tukeva.

Tarkista sisällä

H-Osto3.JPG
 • Tarkista pilssin kunto. Pilssin tulee olla kuiva, eikä laminaatissa saa olla halkeamia. Kölipultit eivät saa olla ruosteessa. Kivilleajo reilummalla vauhdilla rikkoo runkoa yleensä kölin takareunan kohdalta.


 • Tarkista kaikki säilytysluukut ja kotelot.


 • Verhoilun ja patjojen kunto. Patjat voi päällystää suhteellisen helposti itsekin, mutta varsinaisten patjojen uusiminen ei ole aivan halpaa.


 • Sähköt (asiallinen sähkökeskus, akun kiinnitys, pääkytkin). Kokeile toimivatko sähkölaitteet. Onko moottorissa latausliitin?


 • Tarkista laipioiden kiinnitys (erityisesti päälaipion kunto)


 • Tarkista keulaknaapin ja keulustaagin kiinnitys sisäpuolelta.


 • Tarkista rustirautojen kunto sisäpuolelta kaapeista. Rustirautojen ei kuulu vuotaa vettä sisälle.


 • Tarkista sitloodan tyhjennysputkien ja niiden kiinnitysten kunto. Tarkista että pohjan läpiviennin sulkuventtiili toimii eikä ole juuttunut kiinni.


 • Tarkista muut pohjan läpiviennit (loki, kaiku) ja mahdolliset sulkuventtiilit.


Tarkista kun vene on ylhäällä

H-Osto4.JPG
 • Pohjan yleiskunto, jos pohjamaali hilseilee isoilta alueilta irti, on työläs pohjaremontti pian edessä. Pohjassa ei saa olla nestettä sisältäviä rakkuloita (ns. lasikuituruton mahdollisuus). Tarkista erityisesti vesilinjan veneen perässä, koska monet veneet kelluvat perämoottorin takia perä syvemmällä kuin mihin pohjamaali riittää. Veneen pohjaa kannattaa koputella sieltä täältä, etenkin kölin juuresta ja läpivientien ja peräsimen ympäriltä. Terveen lujitemuovin selkeän napsahduksen erottaa delaminoituneen pinnan särähtävästä tai tumpatusta äänestä.


 • Läpiviennit. Kaukalon tyhjennysletkujen, lokin tms. anturien ympäristö ja peräsimen juuri kannattaa käydä koputtelemassa edellämainitulla tavalla kosteusvaurioiden varalta.


 • Peräsimen kunto, tarkista että peräsimessä ei ole kivilleajon merkkejä, ja että peräsimessä tai skegissä ei ole halkeamia (erityisesti veneen keskilinjalla). Kurkista myös peräsimen alapintaan. Heiluta peräsintä sivu- ja pystysuuntaan nähdäksesi onko sen kiinnikkeet kunnossa. Mikäli peräsimen akselissa on klappia peräsinevään nähden, muhii peräsimen kiinnikkeissä melko varmoja ongelmia.


 • Kölin kunto. Köli on valurautaa joten sen ruostumisesta on vain vähän haittaa. Sen sijaan kölin ja rungon välinen sauma tulee olla ehjä tai se tulee korjata keväällä veneen kuivattua kunnolla. Kölin juurta rungossa kannattaa koputella myös, sillä mikäli kölin saumaa on laiminlyöty pitkään, on kosteus saattanut päästä tekemään tuhoja rungon alaosassa.


 • Maston, saalinkien ja vanttien kunto. Vanttiruuvit eivät saa olla vääntyneitä, vanttien pääteheloissa ei saa olla murtumia. Maston ja saalinkien tulee olla ehjiä. Tarkista myös, että saalinkien kiinnikereiät mastossa ovat asianmukaisessa kunnossa eikä niissä ole repeämiä tai pullistumia.


Varusteluettelon läpikäynti

 • Purjeet ovat kallein ja eniten kuluva varuste. Tarkista että purjeet ovat ehjiä. Kilpailukäytössä purjeita käytetään yleensä 1-3 vuotta. Retkikäytössä 10 vuotta vanhemmatkin purjeet toimivat vielä hyvin, mutta niiden kestävyyteen ja kausihuoltoihin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota.


 • Moottori on purjeiden jälkeen seuraavaksi kallein varuste. Selvitä moottorista seuraavat asiat:
  • onko moottori 2-tahtinen vai 4-tahtinen
   • 2-tahtimoottori on kevyempi, 4-tahti tehokkaampi ja taloudellisempi ja toisinaan varustettu jopa laturilla
  • onko moottori pitkärikistä mallia
   • Varsinkin matkapurjehdukseen käytettävässä veneessä riki on syytä olla pitkää mallia, ettei potkuri haukkaa ilmaa aallokossa ja että jäähdytys toimii oikein. Lisäksi hyppivät kierrokset kuluttavat moottoria tasaista käyntiä enemmän
  • onko moottorissa vaihteet eteen-vapaa-taakse
   • Peruutusvaihteella varustettu moottori on hieman raskaampi mutta toisaalta monikäyttöisempi ja siten turvallisempi kunhan vaihteiden käyttö on hallinnassa
  • onko moottorissa lukittuva kaasukahva
   • Ns. "kuoleen miehen kaasulla" varustettua moottoria täytyy käyttää peräkannelta käsin, lukittuvaa kahvaa voi käyttä myös kaukalosta esim. aallokossa tai pläkässä ajettaessa
  • onko moottorissa latausliitintä
   • Useissa uudemmissa 4-tahtimoottoreissa on latausliitin mikä on hyvä lisä veneen sähkötalouteen. Toisaalta laturi vie moottorista hieman tehoa ja koko ja paino kasvaa yleensä entisestään
  • onko moottorissa kiinteä vai irtonainen bensatankki
   • Kiinteätankkisella koneella ajetaan yleisesti lyhyempiä matkoja ja se on letkuttomana helpompi käsitellä, irtotankkiin vastaavasti mahtuu enemmän polttoainetta eikä konetta tarvitse tankata veneen perässä merellä ollessa
  • paljonko moottori painaa
   • Moottorin paino on H-veneen rungon muodon johdosta tärkein tekijä, sillä liian raskaalla koneella varustettu vene kelluu siten, että vesilinja painuu veden alle. Tästä voi seurata rungon kostumista mutta suorimmin väärä tasapaino vaikuttaa purjehdusominaisuuksiin laahaavasti. Raskasta moottoria on myös työläämpi nostaa ja käsitellä. Oikea paino määräytyy omien voimien ja veneen järjestelyiden kautta. Esimerkiksi akusto keulapiikin alla tasapainottaa venettä jonkin verran
 • Keitin Kuuluuko kauppaan jonkinlainen keitin? Spriikeittimet ovat käyttövarmoja eivätkä vaadi sähköä toisin kun useimmat valopetroolikeittimet


 • Lämmitin Toimiva lämmitin on tarpeellinen pidennettäessä kautta keväällä ja syksyllä ja tehokkalla puhaltimella varustettu lämmitin myös kuivattaa veneen sisäilmaa oikeilla ilmanvaihtojärjestelyillä


 • Retkikäytössä myös pöytä on hyödyllinen varuste. Monissa veneissä on pöytä, jonka voi asentaa joko veneeseen sisälle tai ulos istuinlaatikkoon.


 • Veneenomistaja tarvitsee uskomattoman määrän pieniä ja vähän suurempiakin tarvikkeita. Selvitä kuuluvatko kaikki katsastusvarusteet veneen hintaan ja mitä muita mahdollisia varusteita ja työkaluja kauppaan kuuluu.


Kuljetus

Vene kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan ostaa saman vesistön alueelta jolloin kuljetus uuteen paikkaan onnistuu vesitse. H-vene on kuitenkin riittävän pieni kuljetettavaksi myös trailerilla. Mikäli sellaista ei ole muuten käytettävissä, voi trailerin myös vuokrata kuljetusta varten. Veneen kiinnitys tulee tehdä huolellisesti ja mieluiten jonkun venekuljetuksia kokeneen henkilön opastamana.


Linkkejä


Keskustelua

Venekauppoja käydään myös seuraavassa hFroorumin keskustelussa: