Myrskyfokka

Keskustelua H-veneen varustelusta ja kunnostusprojekteista

Moderator: Kristian

Post Reply
L464
Posts: 155
Joined: Mon 2.7.2007 10.08
Location: Nuottaniemi /EPS

Myrskyfokka

Post by L464 »

Hei.

Askartelin tänään s/y Tiikerhaille itseskuuttaavan myrskyfokan vanhasta - todella vanhasta - Flipperjollan fokasta. Olkoonkin, että paatuneimmat Håkanit ajavat koko ajan med fylla segeln, minusta on aika ajoin kiva vähän keventää. Oikein kovassa kelissa reivattu iso ja omatekemä fokkasynsteemi on uskoakseni kiva. Miten tähän saisi kuvan??
Ale
s/y Tiikerhai
Velimies
Posts: 129
Joined: Sun 19.6.2011 00.43

Re: Myrskyfokka

Post by Velimies »

http://tiikerhainlokikirja.nimenhuuto.c ... ginal=true

Jaa, ainakin linkkinä toiminee. Jostain syystä img-painikkeella näkyy vain osa kuvasta.
Image
Tommi,
S/y Tiikerhai
Lauri
Posts: 723
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Myrskyfokka

Post by Lauri »

Ei toimi tuo linkki, vaatii kirjautumista.

Olen laittanut kuvia tänne lataamalla ne ensin hGalleriaan ja sitten tuolla g2img-toiminnolla valinnut kuvan.

Mahtaakohan jollan purje kestää kovemmassa kelissä jollaa isommassa veneessä, myrskyfokan pitäisi yleensä olla vähän tukevampaa kangasta kuin normaalifokka.. muuten olen kyllä samaa mieltä, purjealan pienentäminen tuulen yltyessä tekee menosta paljon mukavampaa.
Velimies
Posts: 129
Joined: Sun 19.6.2011 00.43

Re: Myrskyfokka

Post by Velimies »

No en näytä löytävän H-galleriastakan latauspainiketta, mutta toimineeko tämä kuvaämpärilinkki? Suora upotus ei näytä toimivan sieltäkään päin.

http://s532.photobucket.com/user/cheste ... sort=3&o=0

Image
Tommi,
S/y Tiikerhai
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Myrskyfokka

Post by 306 »

Velimies wrote:No en näytä löytävän H-galleriastakan latauspainiketta, mutta toimineeko tämä kuvaämpärilinkki? Suora upotus ei näytä toimivan sieltäkään päin.
No nyt näkyy. Näillä H-sivuilla on sisäänkirjautumisia monella asteella, joten kuvia ladatessa kannattaa tarkistaa oletko kirjautuneena tai osa nappuloista puuttuu.

Aika kovan keli purjeelta tuo vaikuttaa kokonsa puolesta. Mahtaako siitä olla vielä vetoapua, onko kokeiltu? Fokkahan toimii vastapainona isonpurjeen vedolle, joten isoakin pitäisi voida reivata samassa suhteessa. Heh, kerhokaverilta löytyy moinen 3-reivillä varustettu H-vene. Varmaan sama paatti, joka ylitti aikanaan Atlantin.. ;)

Samaa mieltä noista reissupurjekerroista. Hommasin aikanaan uudet purjeet kun vanha fokka repesi aikansa tuulessa paukutettuaan (skuutti karkasi ja sen takaisin onkiminen otti liian pitkään). Maakari sai kuitenkin siitä reivatun ison kokoon sovitetun "kovan tuulen fokan". Muistaakseni strateginen mitta oli madaltaa purjetta alareunastaan 80cm ja vahvistaa olennaisin osin. Tänään sitä tuli pitkästä aikaa käytettyä. Fokka oli Melges Sailsin, oliko peräti Laurin jäämistöä?

Tuntuma isoon fokkaan verrattuna oli kummallinen. Siinä missä normifokan kanssa kynnys piinaamisen ja vetämisen välillä on veitsenterävä, tällä fokalla on outo muljuva tapa alkaa vetää ja tipahtaa tuulesta pois. Aihio oli tosin vanha ja venynyt, mutta hiukan ärsytti purjeen värinä tuulessa (snörpilläkö siitä pääsee?). Koitin sovittaa fokan skuuttikiskoa (n.15-20cm edemmäs) pienentyneen purjeen kokoon, mutta siitä oli vain nimellistä apua.

Joka tapauksessa meno oli juhlavaa lomareissun päätteeksi. Helsinkiä lähestyessä muut veneet vetäytyivät pääosin Kytöltä sisärännien puuskien vietäviksi ja meikämannet vaan porskutti läpi kasvavien aaltojen. Sitä alkoi tuntua itsensä aivan kurkoksi kunnes ulkomeren laidalla vastaan tuli optarikerhon kesäretki. Kieli keskellä suuta satamaan päästyä huomattiin, että tuuli olikin tosiasiassa alle odotusten 8(10)m/s. Hö. No, meno oli kuitenkin tasaista siihen nähden, että parasta mahdollista kryssiä oli suoraan tuuleen menossa 5+ solmun vauhtia täydessä reissulastissa. Kirkkaasti taakse jäi mm. Hai 2000, jonka luulin olevan elemtentissään noissa keleissä.
306
Post Reply