Koneajovalo

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Koneajovalo mastoon kiinnitettynä
Sähöjohto vahvistetaan kuoren sisään tulevalla solmulla. Joustin tulee asentaa niin, ettei se häiritse kytkentöjä
Valon takapaneelissa olevia reikiä voi käyttää joustimen ja johdon läpivienteinä

Koneajovalo on katsastusvarusteisiin kuuluva turvavaruste muiden kulkuvalojen ohessa. H-veneissä keskitytään yleensä purjehtimiseen ja tämä mastossa sijaitseva, koneella rajoitetussa näkyvyydessä ajettaessa valkoista valoa keulasta 112,5 asteen kulmassa molemmille kyljille näyttävä valo puuttuu.

Yleensä koneella ei ajeta kovinkaan pitkiä matkoja pimeässä, joten kiinteän valon asentaminen kannen läpivienteineen on raskas operaatio. Vaihtoehtona voi käyttää oheista irroitettavaa konevaloa.

Koneajovalon sähköliitokset ovat 12-volttisessa järjestelmässä, joten ne voi tehdä itsekin huolellisuutta noudattaen. Väärät kytkennät voivat johtaa onnellisimmassa tapauksessa sulakkeen palamiseen, onnettomammassa tulipaloon.


Tarvikkeet

Koneajovaloa varten tarvitaan kulkuvalo, sopivanmallinen kiristyspampula, sähköliittimiä, riittävä määrä johtoa ja liitin 12 voltin tupakansytyttimeen, joka vaatii myös pistokkeen sopivaan kuivaan paikkaan liittimen liittämistä varten.

Kulkuvaloksi kelpaa edullinen varaosa. Tässä käytetyn mallin takapaneelissa on monikäyttöisiä reikiä, joita käyttäessä säästyy uusien reikien tekemiseltä.

Kiinnityspampulaksi kannattaa valita malli, jonka pystyy avaamaan ja purkamaan. Näin joustinnarun saa pujotettua lampun sisältä kuvan osoittamalla tavalla.

Johto varmistetaan lampun sisään solmulla, ettei se pääse johdon nykiessä irtoamaan. Johto liitetään liittimillä ajovalon kupariliittimiin.

Johdon toinen pää liitetään tupakansytyttimen liittimeen ja kokonaisuus on valmis.


Asentaminen ja käyttö

Koneajovalo asennetaan koneajossa mastoon puomin yläpuolelle suoraan eteenpäin suunnaten ja kiinnitetään pampulaa käyttäen. Koneajovalo kytketään päälle kun muitakin kulkuvaloja käytetään eli auringon laskettua tai näkyvyyden ollessa muuten rajoitettu kuten esimerkiksi sumussa.