Page 1 of 1

Maston sijoitus

Posted: Fri 26.4.2019 21.14
by jaska—
Veneen lasku alkaa olla taas lähellä ja olisi kiva saada masto ”oikeaan” kohtaan. Kannella olevassa maston jalassa on siis 5 vai 6 hahloa johon maston voi laittaa. Onko jotain mittaa josta tietäisi että masto olisi parhaassa mahdollisessa kohdassa?

Veneenä vuoden 1975 artekno H

Re: Maston sijoitus

Posted: Sun 28.4.2019 22.09
by Velimies
Meillä metodina on ”samaan kohtaan kuin edelliselläkin kaudella”. Toinen suosikki on ”keskellä, ellet tiedä, miksi säätö on olemassa”. Tässä tapauksessa molemmat edellä olevat säädöt ovat samat.

En ole huomannut, että esimerkiksi WB Sailsin trimmiohjeessa http://www.h-vene.fi/dev/wp-content/upl ... -Sails.pdf olisi asiaa käsitelty. Arvelen, ettei sillä ole suurta väliä: maston geometriaan vaikuttavat muut säädöt paljon enemmän.

Mutta North Sails kertoo förstaagin kiinnityslenkin keskikohdan ja maston etureunan etäisyyden tulee olla 2,42 metriä, että ehkä sillä sitten jotain väliä on.

Re: Maston sijoitus

Posted: Mon 29.4.2019 22.42
by rveivo
Suunnilleen tuo 2,42 olisi hyvä, mutta ei ole minusta sentin-parin päälle. Oleellisempaa on saada masto järkevään kallistuskulmaan, mihin vaikuttaa sitten myös etustaagin ja vanttien pituudet. Kisaaja laittaisi vähän enemmän takanojaa, mutta retkeillessä voi olla kiva, jos puomi on vähän ylempänä (eli masto vähemmän takakenossa). Joka tapauksessa maston on syytä olla jonkin verran kallellaan taaksepäin. Hwikissä taitaa olla aika hyviä ohjeita tähän.

Re: Maston sijoitus

Posted: Tue 30.4.2019 12.27
by jaska—
Mulla on forstaagille edessä semmonen tuplalenkki eli mahdollisuus laittaa kahteen paikkaan. Tarvii varmaan mitata sinne etummaiseen lenkkiin. Fokan etukulma tulee kiinni säätövaijeriin mikä menee kannen alle

Re: Maston sijoitus

Posted: Thu 2.5.2019 13.30
by Velimies
Se tuplalenkki ei tuo vaihtoehtoista ripustuskohtaa etustaagille, vaan taaempaan kiinnitetään fokan halssikulma sakkelilla.

Aijuu, sinulla erilainen fokan kiinnitysjärjestelmä. Kyllä staagi etummaiseen lenkkiin taitaa silti tulla.

Nimimerkki ”Kerran olen tuonkin muninut