Maston rissojen vaihto

Keskustelua H-veneen varustelusta ja kunnostusprojekteista

Moderator: Kristian

Post Reply
jaska—
Posts: 17
Joined: Tue 24.4.2018 21.08

Maston rissojen vaihto

Post by jaska— »

Eli pari viikkoa sitten olen ostanut Arteknon vuonna -75 valmistetun H veneen jonka piti olla täysin toimiva. Kuitenkin viime sunnuntaina ekalla purjehduksella huomasin ettei isopurjetta meinaa saada millään ylös! On siis niin raskas varsinkin loppua kohden että joutuu vinssaamaan ja silti jää 10cm vajaaksi. Loppua vinssatessa köysi vaan venyy eli ilmeisesti jää toppiin jumiin. Myyjä kehui että oli vaihtanut vaijerifallin köyteen jotta olisi mukavampi käsitellä. Ilmeisesti vaijerille tarkoitettu rissa ei nyt sitten toimi köyden kanssa ja jää jumittamaan.

Yritin aloittaa korjaustyön maston alimmaisests rissasta koska sekin tuntui hieman väljältä.
Rissaa pitelee 8mm rikitappi. Olen kuitenkin koittanut nyt lähes kaikkea mutta tappi ei vaan aukea. Onko täällä hyviä ideoita? Viimeiseksi vaihtoehdoksi meinasin porata tapin irti. En muista topin rissan kiinnitystä mutta varmaan samanlainen. Löytyyköhän uusia köydelle sopivia rissoja mistään? Myös läpi tulevan rissatapin oikeat kierteet kiinnostaisi
Attachments
99862BCF-2338-4F77-A28B-840871A4DCA3.jpeg
1956D4DF-1A8E-480D-9A39-D4C2DED890ED.jpeg
3B026B13-3DF0-4066-B450-7324A4F9E167.jpeg
Lauri
Posts: 716
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Maston rissojen vaihto

Post by Lauri »

Teräs ja alumiini reagoivat keskenään meri-ilmastossa ja vuosien myötä pyrkivät muuttumaan yhdeksi esineeksi. Ei ihme, jos on tiukassa. Olen kerran yhdestä isommasta mastosta (jolla silloin oli ikää n. 20 vuotta) vastaavia ruuveja yli tunnin. Iskumeisselillä lopulta lähtivät, mutta helppoa ei ollut.
Kuvan perusteella näyttäisi iskumeisseli olleenkin käytössä. Kärkipala lohjennut siinä yrityksessä?

Luulen että tuon irroittaminen olisi helpompaa ja turvallisempaa kun masto on alhaalla. Kannattaa ehkä odottaa syksyyn tai ottaa masto alas, varsinkin kun se yläpään rissa pitäisi katsoa. Ellet ole varma että se on vaihdettu? Vaijerille käytetään syvällä uralla olevaa rissaa, köydelle laakeauraista. Vaihdoin sen omaan mastooni (siihen joka on nyt veneen kera myynnissä <- mainos muita lukijoita varten!) muutama vuosi sitten ja silloin kiersin aika monta paikkaa etsimässä sopivaa. Maritimista lopulta löytyi.
jaska—
Posts: 17
Joined: Tue 24.4.2018 21.08

Re: Maston rissojen vaihto

Post by jaska— »

Joo ei tuo iskumeisselin kärki kestänyt. Tarvii varmaan huomenna ottaa masto alas ja yrittää uudestaan kun ei oo mukavaa kun isopurje on kokoajan pussilla ja vaatii kaksi miestä nostamiseen. Pelkään vaan että mastonjalka hajoo tuossa naputuksessa. Mietin että jos ei se lähde niin ainoa vaihtoehto taitaa olla porata tuo tappi läpi ja toivoa ettei kierteet mene jalasta. Sitten on tietty viel viiminen mahis laittaa Helicoilit. :roll: ja en tosiaan ole varma onko se rissa vaihdettu yläpäästä.
Lauri
Posts: 716
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Maston rissojen vaihto

Post by Lauri »

Poraaminen on varmasti se turvallisin vaihtoehto. Minusta ne kierteet nimen omaan kannattaa ottaa sieltä pois ja panna tilalle sileä tappi, sokka päähän näkyviin. Mahtuu tuohon kyllä. Miksi korjata huono rakenne samanlaiseksi, kun samalla voi muuttaa sen huoltokelpoiseksi?
jaska—
Posts: 17
Joined: Tue 24.4.2018 21.08

Re: Maston rissojen vaihto

Post by jaska— »

Masto käytettiin alhaalla ja vaihdettii yläpään rissa joka oli tosiaan tehty vaijerille. No saman kokoinen uusi rissa paikalle ja fallin vaihto 4mm dyneemaan ja nyt toimii kyllä todella hienosti. Ison saa vedettyä kevyesti yksin ylös 😀. Alapään rissa saa nyt odottaa syksyä että päästään äkkiä vesille.
Post Reply