Läpivientien huolto

Kohteesta hWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Esikatselukuvaa ei voitu tallentaa kohteeseen
Läpivienti työn alla

H-vene eroaa monista kokoluokkansa purjeveneistä muun muassa minimimääräisten läpivientiensä ansiosta. Läpiviennillä tarkoitetaan mitä tahansa helallista reikää joka kulkee veneen sisä- ja ulkopuolen välillä. Veneen runko on umpilaminaattia, mikä tarkoittaa sitä, että mikäli reikää ei suojata ja viimeistellä oikein, vesi imeytyy sen reunojen kautta laminaatin sisäisiin lasikuituihin ja aiheuttaa siellä kosteusongelmia jäätyessään. Läpivientien huolto onkin siksi toisaalta yksinkertaista mutta toisaalta hyvin tarkkaa työtä.


H-veneen läpiviennit

Useimpien H-veneiden 3-katsastusluokassa vaaditaan venttiili vesirajan alapuolisille läpivienneille kun taas pinnan yläpuolisille riittää pelkkä läpivientihela.


Yleisesti veneissä on läpivienti vesirajan alla sekä wc:n huuhtelu- että poistoventtiilille, että kannella polttoaineen ja makean veden tankkaukselle, septitankin imutyhjennykselle ja pilssin tyhjennykselle. H-vene suunniteltiin retki- ja kilpailukäyttöön joten paino- ja tilasyistä näistä mukavuuksista tingittiin. Lisäksi on läpivienti peräsinakselille, joka yleensä kulkee omana vannasputkena kannelle asti.


Yhteistä muihin veneisiin on itsetyhjentyvä kaukalo, mikä tarkoittaa, että istumakaukalon pohjan ollessa juuri ja juuri ympäröivää vettä korkeammalla sen pohjan läpi johdettu poistoputki johdattaa merestä loiskuneen ja sadeveden pohjan kautta ulos veneestä pinnan alapuolelle. Näitä tyhjennysputkia on kaksi kappaletta, samoin kun läpivientejä pohjassa. Uusien katsastussääntöjen mukaan H-veneessä tulisi olla myös kiinteä tyhjennyspumppu mikä käytännössä tarkoittaa läpivientiä kyljessä tai peräpeilissä pinnan yläpuolella. Pinnan yläpuolisissakin läpivienneissä on syytä noudattaa huolellisuutta mutta etenkin pinnan alapuoliset läpiviennit ovat kriittisiä pidettäessä vettä veneen ulkopuolella.


Seuraavassa esitetään pohjan läpiviennin huolto, jonka periaatteita voi soveltaa myös pinnan yläpuolisiin läpivienteihin.


Työvälineet

Oikeat työvälineet ovat tärkeitä tässäkin remontissa. Tavallisten työkalujen lisäksi on hyvä varata seuraavat välineet: 50mm kiintoavain ja 50mm putkipihdit tai kahdet 50mm putkipihdit, riittävä millimetrimäärä on syytä tarkistaa omista läpivienneistä. Puolikarkeaa hiomapaperia, trasselia ja asetonia pohjatöihin. Asetonia käytettäessä on syytä suojata hengitys ja kädet riittävillä varusteilla ja pyrittävä järjestämään remonttitilaan hyvä tuuletus. Lisäksi tarvitaan kohteeseen tarkoitettua saumausainetta ja korvattavat varaosat.


Taustaa remontille

Tyjennysputkien läpiviennit ovat hyvällä huolenpidolla lähes ikuisia hieman veneen valmistajasta riippuen. Korjattu vene on vuosimallia -75 ja huoli läpivienneistä tuli tyhjennysputkien jumittuneiden venttiilien kautta. Kaukalon tyhjennysputkissa on venttiilit siltä varalta, että putket pääsevät irti kiristimistään tai muuten rikkoutuvat. Tällöin venttiilin voi sulkea ja merivesi pysyy ulkona vaikkakaan sadevesi ei putken kautta pääsekään poistumaan. Remontoittavassa veneessä on ilmeisesti alkuperäiset ja hyvin epäergonomiset kymmeniä kierroksia väännettävät "kukkaventtiilit" jotka olivat ilmeisesti ruostuneet kiinni mistä syystä päätin vaihtaa ne nykyaikaisiin palloventtileihin jotka saa kiinni ja auki kirjaimellisesti käden käänteessä.


Aloitin ryömimällä sisätiloista kaukalon alle jossa venttiilit sijaitsevat ajatuksenani kokeilla saanko niitä aukeamaan ainoastaan sillä seurauksella, että koko venttiili alkoi pyöriä läpivienteineen veneen pohjassa. Ainoa johtopäätös kyseisessä tilanteessa on irrottaa koko venttiili ja kiinnittää se huolellisesti takaisin.


Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Esikatselukuvaa ei voitu tallentaa kohteeseen
Kuva venttilistä, kiristimet irroitettu

Venttiilin irroitus

Venttiilin kokoonpano läpivienteineen on seuraava: Ulkoa rungon läpi tulee pronssinen tai messinkinen hela, joka jatkuu veneen sisälle putkena jonka ulkopuolella on kierteet. Rungon sisäpuolella kierteessä on n.50mm mutteri, jolla putki kiristetään tiukasti kiinni pohjaan. Kierteisen putken päässä on pronssinen tai messinkinen venttiili, joka on myös ruuvattu tiukasti putken kierteisiin. Venttiilissä on kiinni kahdella kiristimellä itse kaukalosta tuleva kuminen poistoputki.


Venttiilin vaihto on sinänsä monimutkainen toimenpide, että se vaatii käytännössä läpivientiputken sahaamisen poikki tai suurta varovaisuutta väännettäessä venttiilistä kierteisestä putkesta kiinni pitäen ettei kierteet hajoa käyttökelvottomiksi tai putki lytisty. Tila kaukalon alla on erittäin rajallinen, joten kumpikin toimenpide on vähintäänkin epämukava. Helpompi vaihtoehto onkin vaihtaa koko läpivienti ja sahata se poikki ulkopuolelta jolloin uudet venttiilit asennetaan uuden läpivientiputken kanssa.


Jumiutuneen venttiilin liotus öljyllä

Oikeat välineet puuttuivat remonttia aloittaessani ja niinpä todettuani riittävän suuren jakoavaimen puuttuvan, päätin yrittää venttiilien liuottamista öljyllä mikä noin kolmen päivän liuottamisen jälkeen onnistuikin. Tällöin venttiiliin ruiskutetaan liotukseen sopivaa öljyä kunnes venttiilin saa lähes kokonaan kiinni ja öljyä ruiskutetaan venttiilin sisällä olevan sulkijalevyn päälle ja jätetään liukenemaan. Venttiiliä pyritään liikuttamaan nitkuttamalla kahvaa puolelta toiselle ja jätetään aina liukenemaan päiväksikin kerrallaan kunnes ventiili alkaa luistaa toivotulla tavalla.


Pohdittuani venttiilin vähäistä käyttöä päätin tyytyä vanhoihin jälleen käyttökelpoisiin ventiileihini ja pääsin siirtymään venttilin vaihtamisesta suoraan läpiviennin pohjustustöihin.


Läpiviennin pohjustaminen

Läpivienti on kiinnitetty ulkopuolelta alkuperäisissä 70-luvun veneissä silikonilla tai uudemmissa yleensä sikaflexillä pohjaan. Meriveteen ja pinnan alaisiin kohteisiin tarkoitettu Sikaflex on yleensä ottaen eniten suositeltu tuote näihin kiinnityksiin. Kuitenkin ohjeisiin tutustuttuani (Venemestari 4/08) luin, että kiinnityksessä tulisi pohjustuksen jälkeen käyttää samaa ainetta millä läpivienti on aiemminkin kiinnitetty tai poistaa vanha aine huolellisesti. Omassa remontissani läpivienti oli edelleen kiinni pohjassa joskin löysällä joten vanhan aineen poistaminen oli työlästä.


Vanhan kiinnitysaineen poistamien tapahtuu hiomalla aine ja ohut kerros gelcoat-pinnoitetta pois. Silikoni ja Sikaflex imeytyvät pintaa syvemmälle ja uutta saumausainetta lisättäessä vanha aine estää tehokkaan kiinnittymisen. Kiinnityspintoja puhdistettaessa pintoja voi pyyhkiä myös asetonilla vanhan aineen irrottamiseksi ja pinnan kuivaamiseksi mahdollisesta rasvasta.


Hiominen on hyvä tehdä sekä ulkopuolelle, reiän aukolle, että sisäpuolen aukon reunalle. Lujitemuovia ei ole tarkoitus hioa kun mahdollisimman vähän pinnan puhdistamiseksi, mutta on tärkeää, että kaikki pinnat, joihin saumausainetta tulee, ovat puhtaat.


Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Esikatselukuvaa ei voitu tallentaa kohteeseen
Läpiviennin kiinnitys vaiheittain ulkopuolelta

Läpiviennin kiinnittäminen

Kun puhdistaminen ja karhennus on tehty, kiristetään läpiviennin mutteri valmiiksi "hollille" sen verran, että saumausainetta saa vielä pursotettua hyvin läpiviennin helan alle. Sitten siirrytään ulkopuolelle, josta käsin aineen pursotus tapahtuu. Logiikkana tässä on se, että vesitiivistys pyritään tekemään mahdollisimman ulos ettei vettä pääse huomaamatta sisään rungon rakenteeseen. Mikäli kiinnitys vuotaa korjauksen jälkeen, se on näin toimittaessa helppo havaita veneen sisäpuolelta. Siinä tapauksessa vene on syytä nostaa ylös ja toistaa korjaus.


Korjauksessani käytin Sikaflexiä, jota neuvotaan käyttämään seuraavasti: Reikään pursotetaan runsas rengas läpiviennin ympärille minkä jälkeen siirrytään veneen sisään ja rengas kiristetään sen verran, että se pysyy kunnolla kiinni, mutta ei kuitenkaan täysin kireälle. Tämä sen vuoksi, että helan ja rungon välissä olisi riittävä määrä sauma-ainetta eikä se puristuisi pois läpivientiä kiristettäessä. Siirrytään ulos ja siloitetaan tarttumisen ehkäisevään käsisaippuaveteen kastetulla sormella saumausaine sileäksi ja poistetaan liika saumausaine. Läpivienti jätetään kuivumaan jonka jälkeen venttiilin mutteria voi kiristää vielä hieman lisää.


Meriveteen veden alle osoitetulla Sikaflexillä on se mielenkiintoinen ominaisuus, että se ei kuivu ilman ilmankosteutta. Siksi mikäli ilma on kuivaa tai remontti tehdään kuivassa hallissa, on kuivumisen nopeuttamiseksi saumausaineen päälle suihkittava vettä. Tällöin haihtuva vesi kuivattaa aineen kovaksi.


Tärkeätä muistaa!

Kaukalon venttiilit ovat veneen heikoin lenkki joka onkin pyritty suojaamaan niin hyvin kun mahdollista. Venttiileihin liitettyjen putkien hajotessa on mahdollista ruuvata tai kääntää venttiilit kiinni. Venttiilien rikkoutuessa käytetään katsastusvarustukseen kuuluvia puutappeja jotka kiilataan venttilien suulle veden pysäyttämiseksi kaukalon alaisissa tukalissa oloissa. Niinpä paras ennakointi onkin toimia katsastussääntöjen mukaan ja liittää poistoletkut venttiileihin kaksilla kiristimillä jolloin toisen pettäessä toinen pitää putken yhä paikallaan. Letkut on siitä huolimatta ja juuri siitä syystä syytä tarkistaa aika ajoin ja mikäli kiristin on päässyt irtoamaan tulee molemmat kiristimet vaihtaa uusiin venettä niitä vaihtaessa upottamatta!


Artikkeleita


Keskustelua

Läpivientien huoltoa on käsitelty myös seuraavissa hFoorumin keskusteluissa: